HACCP = Hazard Analysis Critical Control Points
Valamennyi élelmiszer- előállítónak, élelmiszer-forgalmazónak, és élelmiszer kereskedelemmel foglalkozónak biztosítania kell a közfogyasztásra szánt élelmiszer előállításának és forgalmazásának higiéniai feltételeit. Az élelmiszer - előállító, illetve az élelmiszer - forgalmazó köteles meghatározni tevékenysége mindazon lépéseit, amelyek az élelmiszerbiztonság szempontjából kritikusak. Ennek során ki kell választania a megfelelő biztonsági eljárásokat, gondoskodnia kell azok végrehajtásáról, fenntartásáról, felülvizsgálatáról a Hazard Analysis Critical Control Points = a Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozás Pontok, vagyis a HACCP rendszer bevezetésével és működtetésével.
A HACCP olyan rendszer, amely meghatározza a jellemző veszélyt és a szabályozásukra szolgáló megelőző intézkedéseket.

|